_DSC1141 EUMASS vlag voor ingang parlementsgebouw

EUMASS congres 2023

vrijdag 13 oktober 2023

Verslag EUMASS congres!

Van 28-30 september 2023 vond het EUMASS congres plaats in het Europees Parlement in Strasbourg! Het KCVG werd daar goed vertegenwoordigd door de grote groep collega’s die aanwezig waren en spraken over hun onderzoeksprojecten.

Jan Hoving en Frederieke Schaafsma waren uitgenodigd als keynote speaker tijdens het congres. Jan sprak onder andere over Cochrane work en de core outcome set voor werk participatie. Frederieke sprak onder andere over betere op werk gerichte zorg voor werkenden met een chronische aandoening.

Daarnaast werden er vanuit het KCVG verschillende workshops georganiseerd. Elmi Zwaan, Sylvia van der Burg-Vermeulen en Nina Zipfel gaven een workshop over gezamenlijke casuïstiekbespreking in de nascholing voor bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen. Daarnaast gaf Marije Hagendijk samen met Nina Zipfel, Jan Hoving en Sylvia van der Burg-Vermeulen een workshop over het Value@WORK project waarbij de aanwezigen een set van waarde gedreven uitkomstindicatoren voor cliënten evalueerden.

Ook was er een grote groep collega’s die in verschillende sessies presenteerden over hun onderzoek. Elza Muller presenteerde over de ontwikkeling van een eHealth interventie in de verzekeringsgeneeskunde met behulp van intervention mapping en over de factoren die de implementatie van een eHealth interventie kunnen beïnvloeden. Donny Kreuger sprak over hoe werknemers en werkgevers de communicatie met bedrijfs- en verzekeringsartsen ervaren. Yvonne Suijkerbuijk sprak over haar onderzoek naar voorspellers voor terugkeer naar werk bij vangnetters met psychische klachten en over haar onderzoek naar RE-MODE, een tool voor het identificeren van de werkhervattingsmodus voor vangnetters met psychische klachten. Sylvia Snoeck-Krygsman presenteerde over het design van Prognosable, een interventie voor het beoordelen van de prognose door (verzekerings)artsen.

Birgit Donker-Cools sprak over het beoordelen van de belastbaarheid van long COVID na twee jaar. Marije Hagendijk sprak over haar onderzoek naar de behoeftes van patienten bij arbeidsgerichte zorg. Han Anema sprak over de verschillen in de aanbevelingen die worden gedaan over de terugkeer naar werk en sport bij mensen met een knieprothese. Nina Zipfel presenteerde over het perspectief van verzekeringsartsen wanneer het gaat over waarde gedreven zorg in de verzekeringsgeneeskunde. Tialda Hoekstra sprak over een longitudinale studie naar het werkvermogen van aanvragers van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Alice Laganga presenteerde een poster over het monitoren van ziekte-overstijgende symptomen, ziektepercepties en ziektegedrag om de terugkeer naar werk en de beoordeling van de functionele mogelijkheden te verbeteren. Elmi Zwaan presenteerde een poster over de barrières en facilitators voor interprofessioneel onderwijs in de arbeidsgerichte zorg.

Naast de presentaties en workshops was er ook genoeg ruimte om te netwerken met collega’s uit binnen en buitenland. Op donderdagavond genoten wij van een hapje en een drankje bij de receptie op een prachtige locatie in Parc de l'Orangerie (zie groepsfoto). Op vrijdagavond werd er tot laat nog gedanst op de dansvloer tijdens het gala. Al met al was het een zeer geslaagd congres!

EUMASS groepsfoto
Deel dit bericht via